A budapesti ikonfestő tábor után PDF Nyomtat Email

Július 12-19-ig került megrendezésre a 3. budapesti ikonfestő tábor, Varga Tarzíciusz Mester vezetésével.  
A tábor előzményeiről nem írok, inkább a saját élményeimet osztom meg.
Az első napok az alapozással teltek, hogy megfelelően elkészítsük az IKON-táblákat. Bizony-meglepően sok-sok munkálatokkal jár, pontossággal, mert- az alapok fontosak. Nagy részletességgel magyarázott Tarzíciusz mester mit-miért-hogyan kell csinálni és a hibák elkerülése miatt odafigyelni, mert ha valamit nem pontosan végzünk, akkor annak mi lesz a következménye.


Sok-sok elmélettel gazdagította teológiai tudásunkat, és az ikonfestés történeti-elméleti szabályait Mi pedig nagy rácsodálkozással hallgattuk, és megbeszéltük vele, a felmerülő érdekes kérdéseinket. Felhívta többször a figyelmünket, hogy az ikonfestésnek mindig hitelesnek, szabályoknak megfelelőnek kell lenni. Felemelő volt, a mindennapi Szentmise, a gyönyörű neobarokk Szent József templomban, ahol az átimádokozott falai szeretettel átölelték lelkünket. Sándor atya nagy-nagy szeretettel fogadott és szerető tekintetével átöletlt, mindennap gyónási lehetőséggel várt minket.
Aki meghívást kap az inkonfestésre –én így gondolom- az felelősséget is kap, hogy hiteles legyen, igen, utánna kell nézni minden ikonábrázolással kapcsolatos szabálynak és mellette még ki tudja milyen feladatokat is kap, hogy tanítson az általa megírt ikonnal. Ezt én így vettem át Tarzíciusz Mestertől.
Mint kezdő a Szentlelket és a Szűzanyát kértem, ha ők is úgy gondolják, hogy megszeressem az ikonfestészet tudományát, akkor most bizony veztessék a kezem, az (eszem) értelmemet, mert se rajzolni, se festeni nem tudok (voltak már többszöri próbálkozásaim), hát vezették, igaz látom a hibákat is, mintha saját emberi életemből, a tulajdonságaim, életszakaszaim tükröződne vissza, például: türelmetlenség, bizonytalanság..
Szépen haladtunk a festéssel, mikor az egyik legnehezebb részhez, az arc megfestéséhez érkeztünk. Amikor Tarzíciusz Mester mondta, hogy fessem meg a kis Jézus arcát, megálltam a levegőben, hogy én??  Aztán észre sem vettem és kialakult (nekem) egy gyönyörű Jézus arc,  aztán már biztosabban mentek a színek, a fények, gyönyörködtem az alkotás csodájában.
Minden mozdulat- a következő lépés, egy-egy próbatétel- a türelmetlenségből, csendes, meghitt, lassú pillanatok következtek. Úgy teltek az órák, hogy nem vettem észre saját emberi funkcióimat, nem vagyok éhes, szomjas, fáradt..
Minden perc egy gyönyörűség, nagy odafigyelés, a megélés pillanatai kizárják az élet hangos,zajos zűrzavarait, viszályait. A belső béke átjárja az egész lényünket, csend,halk szakrális zene, úgy láttam mindnyájan így éreztük.
Ahogy készültek az alkotások, gyönyörködhettünk egymás munkáiban. Egy-egy alkotás saját vonásainkat adta vissza, arc, orr, szem, itt Tarzíciusz Mester elmondta, hogy ne a mi érzéseinket vigyük bele az alkotásba. Egy –egy vonásunk visszatükröződik, mert mi is Krisztus vonásait hordozzuk, Isten képmására lettünk teremtve.
Egész hét életem egyik csodákkal megélt időszaka volt. Igazi belső élményekl- ami csak az enyém. Ezeket a pillanatokat nem lehet pénzzel megfizetni, úgy érzem életre szólnak.
Még most készülünk az ikonjaink megszentelésére, amikor lejön hozzánk a Mennyország. Egyik Szentmise előtt olyan dok-dok hála járta át a lelkem, ami szavakkal ki nem fejezhető és az öröm, hála könnyeket nem győztem törölgetni.
Köszönettel és hálával tartozom az Úrnak, Szűzanyának akik meghívtak Tarzíciusz Mester táborába.
Köszönetet mondok Michel Tóni Atyának, aki helyet biztosított a tabor számára.
Köszönetet mondok Tarzíciusz Mesternek, a sok-sok türelemért, életre szóló tanításaiért, szerető segítségéért, megértéséért.
Köszönetet mondok Társaimnak, hogy együtt töltöttük ezen idők tapasztalatait és minden megélt gyönyörű pillanatot.
Isten Áldja, a Szűzanya oltalmazza, az Angyalok serege vegye körül Tarzíciusz Mestert egész életében, hogy ilyen bölcsességgel, tudásával, szeretetével, továbbra is hirdesse, tanítsa Isten gyönyörű országát.
Ave Maria
Budapest, 2015.07.18
Lehoczky Mária
A következő tábor augusztus 3-10. között lesz Nyíracsád Görögkatolikus Parochián.

Képek az ikonszentelésről >>

 
valid xhtml valid css