Az első kurzus után PDF Nyomtat Email

Kedves Tarzíciusz testvér!

Hazaérkezvén ismételten meg szeretném osztani veled hálával telt gondolataimat!

Talán túlzottan is nagy vágyakozással, reménnyel érkeztem az idei nyíracsádi ikonfestő táborba. De, meg kell vallanom nem csalódtam!

Mindezzel együtt - mint ezt jelentkezésemkor is írtam -, én különösebb jövőbeni elvárás, titkolt vagy megvallott siker reménye nélkül szerettem volna bepillantást nyerni az ikonfestészet meghitt világába. Szerettem volna néhány pillanatra „csak úgy letelepedni” a teremtő Isten lábához.  Meríteni az Ő ajándékozó jóságából, hiszen mindenünk, amink van, mind-mind ajándék! Az „alkotó” imádság talán még inkább az... !

Reményteli vágyaimban azt hittem-gondoltam, hogy az ikonfestészet több mint alkotás, sokkal több, mint egy „esdeklő fohász”! Egyfajta „reményteli ablak” Ég és Föld között. Művészként évtizedeken át azt sejtettem, hogy ez az imádsággal átitatott “műtermi” lét az ikonfestészet világában rejtezik. Most, az együtt töltött napokban bizonyosságot is nyertem e felől! Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy egy röpke hét után senki nem válik ikonfestővé. De ahhoz ez a néhány pillanat is elegendő, hogy bárki megízlelje a szent csendet és ebből a békéből merítve élje a mindennapjait. Sokaknak jelenthet menedéket és útmutatót a „képi imádság”, amelynek briliáns ismerete – számodra, kedves Tarzíciusz testvér – megadatott! Nálad hitelesen van egyben a hit, a Biblia, a „kép” és az Ég! Ezáltal Te se nem fested, se nem írod, hanem éled az ikonfestészet rezdüléseit. Mindez kiegészült a nyíracsádi emberek gondoskodó szeretetével és önzetlen figyelmével, a templom tömjénnel átitatott illatával és a reggeli liturgiák énekével, így igazán megérezhettem, hogy érdemtelenségem ellenére módfelett kényeztet az ég. Nézegetve a tábori fényképeket, rendezgetve a gondolataimat újfent csak azt mondhatom, hogy köszönöm Tarzíciusz mester! Köszönöm nektek Nyíracsádi Barátaim! Az ott festett ikonokat látva még inkább érzem megajándékozottságomat.
 
Barátsággal,
Tuzson B. Péter
 
Laudetur

 

A táborban készült képeket nézzétek meg itt >>

 

 
valid xhtml valid css